De Beste Warm Water (Thermische) Hogedrukreiniger?

Hoe kiest u uw thermische (warm water) hogedrukreiniger?

De thermische hogedrukreiniger is een essentieel hulpmiddel bij het uitvoeren van routineonderhouds- en reinigingswerkzaamheden. Dit apparaat, vaak begiftigd met veel kracht, is in staat om gemakkelijk alle vuil te verwijderen, zelfs het meest resistente. Maar wat zijn de bijzonderheden? Hier is een uitgebreide gids om u te helpen deze spiermachine onder de knie te krijgen.

De verschillende soorten thermische hogedrukreinigers

De op de markt verkochte thermische hogedrukreinigers zijn er in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van het merk en model. Ondanks het feit dat ze allemaal hetzelfde principe gebruiken om water onder druk te zetten en voort te stuwen, verdeelt een belangrijk criterium ze in twee verschillende categorieën. Sommige hogedrukreinigers werken met warm water, terwijl andere met koud water werken. In de praktijk verschillen deze twee soorten apparaten aanzienlijk in hun gebruik en prestaties.

thermische hogedrukreiniger

De koudwater hogedrukreiniger

Koudwater thermische hogedrukreinigers zijn zeer effectief als het gaat om het verwijderen van vuil buitenshuis. Bepaald vuil is echter bijzonder moeilijk te reinigen met dit type apparaat, vooral olievlekken of ander vettig vuil. Koud water, zelfs onder hoge druk voortgestuwd, heeft dan een beperkte invloed op deze vervuiling. Het zal gewoon het vet op het te reinigen oppervlak strooien. Het is in dit specifieke geval dat het nut van een heetwaterreiniger voor de hand ligt.

Heet water hogedrukreinigers

Een verstandig persoon zal altijd heet water gebruiken om gerechten met vettige resten af ​​te wassen. Dit principe geldt ook voor hogedrukreinigers. Een hoge temperatuur veroorzaakt namelijk een moleculaire reactie op het niveau van vettig vuil. Door deze moleculaire reactie wordt ook de oppervlaktespanning van water verlaagd. Het met vet beladen vuil wordt dan beter oplosbaar, waardoor het gemakkelijker te reinigen is met water onder hoge druk.

Dit betekent echter niet dat warmwaterhogedrukreinigers de enige zijn die goed genoeg zijn om aangekoekt vuil te verwijderen. Koudwaterreinigers kunnen in veel situaties net zo effectief zijn. Vermengd met een reinigingsmiddel kan koud water inderdaad verschillende soorten vuil verwijderen, zelfs de meest hardnekkige.

Het belangrijkste voordeel van een heetwaterreiniger is zijn snelheid en kracht. Dit apparaat reinigt sneller en beter dan een apparaat met koud water. Aan zo’n efficiëntie hangt echter een prijskaartje: thermische hogedrukreinigers met warm water kosten tot twee keer zoveel als een koudwaterapparaat. Deze apparaten hebben ook meer onderhoud nodig, vooral vanwege hun verwarmingssysteem.

Werking van een thermische hogedrukreiniger

Een thermische hogedrukreiniger gebruikt hetzelfde werkingsprincipe als een elektrische hogedrukreiniger. Alleen qua voortstuwing is het anders. De componenten van een thermische hogedrukreiniger zijn ongeveer identiek aan die van zijn elektrisch aangedreven tegenhanger:

  • Benzineaandrijving: het is de motor die de hogedrukpomp bedient. Dit apparaat is gemakkelijk te herkennen op thermische apparaten vanwege zijn imposante formaat.
  • De waterinlaat: dit apparaat stuurt kraanwater in de hogedrukpomp. Het moet worden voorzien van water in voldoende hoeveelheid en stroming wanneer de pomp in werking is. Anders riskeert de machine ernstige storingen.
  • De hogedrukpomp: dit systeem brengt het water onder druk en spuit het water vervolgens via een hogedrukslang die wordt bestuurd door een stop- en startpistool.

Prestatiecriteria

Het spreekt voor zich dat deze componenten daarom de prestaties van de thermische hogedrukreiniger beïnvloeden. Merk op dat de efficiëntie van het apparaat wordt gemeten door drie hoofdindexen:

De kracht

Het is het vermogen van de motor, uitgedrukt in Watt (W). Het definieert het vermogen van de voortstuwing om het water onder druk te zetten en het met kracht op het te reinigen oppervlak te projecteren. Een thermische hogedrukreiniger heeft gemiddeld een hoger vermogen dan een elektrische reiniger. Het vermogen van apparaten die worden aangedreven door een benzinemotor wordt geschat op ongeveer 2500 W voor basismodellen. Machines bedoeld voor intensief en professioneel gebruik hebben een vermogen tot 3.600 W.

Druk

Druk is de kracht waarmee het apparaat water kan voortstuwen. Hoe hoger het is, hoe efficiënter een schoonmaker is. De druk is dus intrinsiek afhankelijk van het vermogen van de verbrandingsmotor en het debiet van de hogedrukslang. De druk wordt uitgedrukt in Bar (bar). De thermische modellen geven een druk weer die varieert van 140 bar – voor de meest eenvoudige – tot 280 bar voor de meest efficiënte.

De stroom

Debiet is de hoeveelheid water die een schoonmaker in een bepaalde periode kan voortstuwen, meestal in één seconde in het internationale systeem van eenheden. Het debiet wordt echter over het algemeen uitgedrukt in liters per uur (L/h) in de markt van hogedrukreinigers, waarbij het doel was om de displays te standaardiseren. Een hoog debiet wordt vaak geassocieerd met een kwaliteitsreiniger, die meer geschikt is voor zware schoonmaakklussen. Een thermische hogedrukreiniger heeft een gemiddeld debiet van 400 tot 600 L/h.

thermische hogedrukreiniger

De voordelen van een thermische hogedrukreiniger

Een thermische hogedrukreiniger heeft het voordeel dat hij krachtiger en dus efficiënter is dan een elektrisch model. Dit apparaat heeft geen stroomkabels nodig voor zijn stroomvoorziening en is daarom gemakkelijk te vervoeren.

De nadelen van een thermische hogedrukreiniger

Thermische modellen hebben echter bepaalde ergonomische en ecologische tekortkomingen. Hun benzineaandrijving is logischerwijs vervuilender en luidruchtiger. Over het algemeen zijn deze apparaten ook zwaarder dan hun elektrische neven.

Ondanks alles blijven ze onmisbare bondgenoten voor alle soorten schoonmaakwerkzaamheden in een privé- of professionele setting, afhankelijk van het model.

Leave a Comment