Koopgids: Je hogedrukreiniger kiezen

De hogedrukreiniger is een onmisbare bondgenoot voor het wassen van auto’s, tuinmeubelen, fietsen, gevels en andere oppervlakken. Geen vuil kan dit meest effectieve gereedschap weerstaan. Hoe werkt dit unieke apparaat? Hier is alles wat er te weten valt.

De 3 hogedrukreinigers die wij aanbevelen

Als je tijd wilt besparen, hebben we voor jou drie van de beste recente schoonmakers geselecteerd die we hebben getest.

Uw hogedrukreiniger kiezen: voor welke behoeften?

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de hogedrukreiniger voornamelijk gebruikt voor het reinigen. Het ontwerp van dit gereedschap maakt het een zeer handig accessoire voor het verwijderen van alle soorten vuil. De effectiviteit van de reiniger is echter afhankelijk van het oppervlak. Sommige apparaten laten uitzonderlijke resultaten zien voor routine-onderhoudswerkzaamheden aan een tuin, een terras of een vlakke ondergrond. Anderen daarentegen lijken meer geschikt voor het reinigen van tuinmeubelen of gevels.

Meer gespecialiseerde apparaten zijn ontworpen om garagevloeren, motoren en zwembadwanden te reinigen. De markt biedt verschillende modellen hogedrukreinigers die geschikt zijn voor alle behoeften. U hoeft alleen maar de juiste hardware te vinden met de juiste apparatuur, prijs en niveau van verfijning.

GebruikenGebruikenDebiterenSoort reiniging
Af en toe110-130 bar300-400L/uFietsMotorKleine autoTuinmeubilair
Normaal130150 bar400-500L/uGrote autotuinpadTerrasGarage
intensief+ 150 barmeer dan 500 L/ubestelwagenFacadedak

Hoe de hogedrukreiniger werkt?

Het apparaat spuit met hoge snelheid water – warm of koud – op de te reinigen wand. De impact van de vloeistof is voldoende om het vuil te verwijderen.

De prestatie van een hogedrukreiniger hangt dus af van drie cruciale factoren: het vermogen van de motor, de druk waarmee het water wordt voortgestuwd en het debiet van de geprojecteerde vloeistof.

Hoeveel vermogen voor een hogedrukreiniger?

De hogedrukreiniger is afhankelijk van een elektromotor om het water op het te reinigen oppervlak of object voort te stuwen – en mogelijk te verwarmen. Fabrikanten rusten hun modellen uit met verschillende soorten motoren, afhankelijk van het gebruik van het apparaat. Merk op dat het motorvermogen wordt uitgedrukt in watt (W).

De motor van de hogedrukreiniger drijft een zuigerpomp aan, die op zichzelf draait en de vloeistof in de tank van het apparaat comprimeert. Hoe krachtiger de motor, hoe meer hij in staat is om water met een hoge snelheid af te voeren.

Druk :

De druk komt overeen met de kracht waarmee het water door de reiniger wordt voortgestuwd. Deze eigenschap wordt uitgedrukt in staven (B). Het vermogen van een apparaat om vuil te verwijderen is grotendeels afhankelijk van de druk. Hoe hoger deze gegevens, hoe efficiënter de reiniger.

De druk van een reiniger is intrinsiek gekoppeld aan het vermogen van de motor en het debiet van de zuigerpomp.

De stroom :

De stroomsnelheid van een hogedrukreiniger is het volume water dat door het apparaat wordt uitgestoten gedurende een bepaalde periode. Flow wordt vaak uitgedrukt in liters per uur (L/h). Volgens dezelfde logica als druk betekent een hoog debiet meer efficiëntie. Vuil wordt gemakkelijker verwijderd onder invloed van water, dat met hoge snelheid en in grote hoeveelheden wordt geprojecteerd.

Deze drie factoren bepalen de werkelijke prestatie van een hogedrukreiniger, puur mechanisch gezien. Deze gegevens worden door de fabrikanten end-to-end weergegeven om de keuze van eindgebruikers te vergemakkelijken. Hier zijn enkele prestatie-indicatoren om op te letten, afhankelijk van hoe de hogedrukreiniger wordt gebruikt.

  • Voor particulier en incidenteel gebruik (fiets, auto, terras, etc.): Vermogen: 1400-1800 W / Druk: 100-120 bar / Debiet: 300-400 L/h
  • Voor regelmatig gebruik (terras, pannen, goot en dak): Vermogen: 1600-2000 W / Druk: 120-140 bar / Debiet: 400-500 L/h.

2 soorten hogedrukreinigers: elektrisch of thermisch?

De markt voor hogedrukreinigers wemelt van fabrikanten en leveranciers van apparatuur die apparaten uit alle reeksen aanbieden. Deze apparaten kunnen niettemin in twee verschillende categorieën worden ingedeeld, afhankelijk van het type motor:

Elektrische hogedrukreinigers:

hogedrukreiniger

Deze modellen zijn uitgerust met een elektromotor die wordt aangedreven door een standaard huishoudelijke kabel. Dit type reiniger maakt gebruik van kraanwater, dat kan worden verwarmd of koud kan worden gebruikt.

De elektrische hogedrukreiniger is eenvoudig in gebruik en onderhoudsvriendelijk. Er zijn verschillende versies op de markt, van de eenvoudigste tot de meest geavanceerde, meer gericht op professioneel gebruik.

Het enige nadeel van dit model is de gebruiksaanwijzing. De verplichting om een ​​elektrische kabel in contact met water te gebruiken, kan meer dan één gebruiker ontmoedigen, zelfs als de veiligheidsvoorwaarden van het apparaat niet in het gedrang komen. Dit apparaat heeft ook het nadeel dat het behoorlijk gulzig is in elektriciteit, als we het hebben over de elektrische stroom die het nodig heeft om te werken.

Thermische hogedrukreinigers:

hogedrukreiniger

De thermische hogedrukreiniger gebruikt een diesel- of benzinemotor in plaats van elektrische aandrijving. De afwezigheid van een kabel geeft dit model meer autonomie en onvergelijkbare wendbaarheid.

De verbrandingsmotor biedt ook meer vermogen. Waar elektrische hogedrukreinigers tevreden zijn met een vermogen van rond de 2.000 en 2.500 W, profiteren apparaten van dit type van een vermogen van 5 tot 5,5 pk, dus meer dan 3.600 W. Deze bijzonderheden maken van de thermische hogedrukreiniger een apparaat meer geschikt voor intensief gebruik.

Onderhoud

Een hogedrukreiniger heeft een minimum aan onderhoud nodig om goed te kunnen functioneren. Hier zijn enkele praktische tips die de levensduur van dit apparaat kunnen verlengen:

  • Voor apparaten die warm water gebruiken, is het verstandig om een ​​antikalkoplossing aan de tank toe te voegen.
  • Het is essentieel om altijd de capaciteitslimieten van het apparaat te respecteren.
  • Bescherm de reiniger tegen vorst en regen.
  • Gebruik alleen wasmiddelen die door de fabrikant worden aanbevolen
  • Bovenal kan er geen onderhoud worden uitgevoerd als het apparaat niet is uitgeschakeld.

De accessoires:

Verschillende accessoires maken het mogelijk om de prestaties van een hogedrukreiniger te optimaliseren. Hier zijn een paar :

De verschillende merken hogedrukreinigers:

Er zijn veel merken als het gaat om hogedrukreinigers. De bekendste is uiteraard Karcher in die mate dat het verwarrend is als je het over dit type toestel hebt. Bosch is momenteel het concurrerende merk dat het beste alternatief biedt. Ook andere outsider merken zoals Lavor, Nilfisk of Kranzle bieden zeer interessante producten aan. Om het beste apparaat te kiezen, ontdek onze vergelijking van hogedrukreinigers.

Uw hogedrukreiniger kopen of huren?

Investeren in een hogedrukreiniger kan duur zijn als je een apparaat nodig hebt dat zowel functioneel als krachtig is. Inderdaad, de beste modellen kunnen ver boven de 200 € of zelfs 300 € gaan voor de top van het assortiment. Om deze aankoop rendabel te maken, is het dus noodzakelijk om te controleren of deze meerdere keren per jaar zal worden gebruikt en of er voldoende ruimte is om deze op te slaan.

Voor meer specifieke wensen kan het huren van een hogedrukreiniger heel interessant worden. Door voor een paar euro een apparaat te huren bij een particulier of een professional, bespaar je je geld en kun je tegelijkertijd de reiniger die je hebt geleend testen om er eventueel later een aan te schaffen.

Leave a Comment